Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Salih Rengin Özlü, cıvalı yani amalgam dolguların, astım, reflü ve kalp kapakçığı hastalıklarına yol açabildiğini, ışınlı (novalight) dolgunun tercih edilmesi gerektiğini belirtt.
Halk arasında cıvalı olarak bilinen amalgam dolguların insan sağlığı için önemli bir tehdit olduğunu dile getiren Dt. Salih Rengin Özlü, konuyla ilgili açıklamasında, amalgam dolgunun içindeki başta cıva, gümüş ve platinin yaklaşık 5 yıl sonra açığa çıktığını vurguladı.
“Cıvalı dolgu yerine ışınlı dolgu kulllanılmalı”
“Özellikle cıvanın organlarda birikmesi, karaciğer, dalak, kalp ve böbrek yetmezliklerine yol açabiliyor” diyen Dt. Özlü, amalgam dolgu yerine ışınlı olarak bilinen (novalight) dolgunun tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
“Cıva, yeryüzünün en zehirli maddesi”
Dt. Özlü, amalgamın yüzde 74’ünü oluşturan cıva hakkında şöyle konuştu’ “Cıva, yeryüzünün en zehirli maddesidir. Üstelik vücuttan temizlenmesi en zor maddedir. Beyinde bulunan ve zehirli maddelerin beyni ulaşmasını önleyen bariyeri, cıva kolaylıkla aşabilme özelliğine sahiptir. Alzheimer, kronik yorgunluk sendromu, parkinson, epilepsi gibi merkesi sinir sistemi ve beyin hastalıklarına sebep olabilir. Yine kolaylıkla dokulara ulaşır ve oraya yerleşir.”
“Kromozomlara hasar veriyor”
Cıvanın, dokularda en önemli hasar verdiği noktaların, hücrelerin çekirdeğindeki kromozomlar olduğunu kaydeden Dt. Özlü, “Cıva, DNA sarmalının ve bu sarmalı koruyan telomerin yapısını bozar. Cıvanın organlarda birikmesi, başta karaciğerş, dalak, kalp, böbrek olmak üzere organ yetmezliklerine de sebep olabilir. Ayrıca cıva hamile kadınların rahmindeki bebeğe de etki eder ve çocuklarda başta otizm olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir” şeklinnde konuştu.
“20 yıldır kullanmıyorum”
Dt. Salih Rengin Özlü, bir diş hekimi olarak son 20 yıldır amalgam dolguyu kullanmadığını, bunun yerine ışınlı (novalight) dolgu uyguladığını belirtti.
Dt. Özlü, sözlerini şöyle tamamladı’ “Işınlı dolgular, diş renginde olmaları nedeniyle ‘beyaz dolgu’ olarak da adlandırılır. Geçmişte sadece ön dişlerde kullanılırdı ancak artık dayanıklılığı artırıldığı için azı dişlerde de kullanılıyor. Amalgam dolgunun aksine zehirli madde içermeyen ışınlı dolgu, öte yandan estetik olmaları yönüyle de avantaj sağlıyor.”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.