Diyabet hastalarına 5 kış önerisi
- Diyabet hastalarıyla “Doğu Ekspresi” yolculuğunda
- Doğru tedavi edilmeyen diyabet ömrü kısaltıyor
- Diyabet hastalığından korunmanın 7 yolu
- Çocuklarda diyabetin 7 önemli sinyali
14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle diyabet hastalığı ile yaşamanın püf noktalarına dikkat çeken uzmanlar, diyabette cilt bütünlüğünü korumanın önemine işaret ediyor.
Soğuk havalarda diyabet hastalarının cilt sağlığını tehdit eden faktörlerin arttığını belirten Emsey Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kamil Başköy, “Diyabet hastaları soğuk havalarda cilt bakımına gereken hassasiyeti göstererek karşılaşabilecekleri pek çok sağlık sorununun önüne geçebilir’’ dedi.
Diyabet hastalarında kan şekerinin yüksekliğine paralel olarak dokulardaki kan şekerinin de yükseldiğini, bu durumun pek çok mikroorganizmanın üremesi için uygun bir ortam oluşturduğunu vurgulayan Başköy, damar yapısındaki olası değişikliklerin ise yara iyileşmesini geciktirdiğini söyledi.
“Enfeksiyonun kan şekerini yükselten bir faktör olduğu da göz önünde bulundurursak diyabetli bireylerde ciltte yaralanma, çizik, tahriş vb. olumsuz durumların oluşumunu önlemek önemlidir’’ diyen Doç. Başköy, diyabet hastalarına kışın cilt sağlığını korumada etkili önerilerini şöyle sıraladı:
ÇATLAKLARA VE TAHRİŞE YOL AÇABİLECEK CİLT KURULUĞUNU ÖNLEYİN
“Özellikle soğuk ve kuru hava, düşük nem, rüzgar cildinizin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Çatlaklar, derideki açıklıklar, enfeksiyonlara yol açabilecek kir ve bakterilerin girmesine izin verebilir. Dolayısıyla diyabetli kişilerde bağışıklık sistemlerinin nispeten zayıf olmasını da göz önüne aldığımızda enfeksiyona yakalanma olasılığı ciddi artış gösterir. Bu nedenle cildinizi korumak, çatlaklara ve tahrişe yol açabilecek cilt kuruluğunu önlemek önemlidir. Ayrıca cildinizi sıcak tutmak, iyi bir diyabet öz bakımını uygulamaya devam etmenizi sağlayabilir. Birkaç önemli adımı takip ederek cildinizi ve genel sağlık durumunuzu koruyabilirsiniz.
DUŞ ALIRKEN VE EL YIKARKEN SUYUN ISISINA DİKKAT EDİN
Sıcak bir duş almak üşüyen ya da yorulan bir vücut için cezbedici olabilir. Fakat sıcak su cildi kurutabilir. Kuru cilt çatlamaya daha yatkındır ve cildi tahriş ederek ve kaşınmasına neden olabilir. Bunun yerine ılık su ile duş alabilirsiniz. Ayrıca sinir hasarı veya zayıf dolaşımınız varsa suya temas etmeden önce suyun çok sıcak olmadığından emin olun.
Ellerinizi tahriş edici olmayan, pH’ı cilt yapısına uygun (pH 5,5) bir sabun kullanarak ılık su ile yıkayın. El yıkamak kan dolaşımını hızlandırmada ve bulaşıcı hastalıkları önüne geçmede oldukça etkilidir.
CİLDİNİZİ İÇERİDEN VE DIŞARI NEMLENDİRİN
Vücudunuzun susuz kalmasını önlemek için, yeterli miktarda şekersiz sıvı içtiğinizden emin olun. Vücudunuzdaki sıvı oranının yeterli olup olmadığının en kolay yolu idrar rengidir. Kahverengiyse vücudunuz susuz anlamına gelir. Açık sarı renk ise yeterli sıvıya sahip olduğunuzu gösterir. Buna ek olarak, banyodan sonra cilt henüz nemini kaybetmeden losyon, nemlendirici vb. kullanmayı ihmal etmeyin. Ancak ayak parmaklarınız ve genital bölgelere yoğun nemlendirici kullanmaktan kaçının, cildin kıvrımları arasındaki aşırı nem, mantar enfeksiyonları için en uygun zemindir. Mantar oluşumunun da tahriş ve kaşıntıyı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.
EL VE AYAKLARINIZI KORUYUN
Soğuk havalarda ayaklarınızı sıcak tutmak için kalın çoraplar giyiyorsanız, ayakkabılarınıza sıkmadığınızdan emin olun. Giydiğiniz ayakkabılar ayağı tam kavrayan, yumuşak deri ya da bez, tabanı kalın olmalıdır. Ayrıca üşüyen ayaklarınızı ısıtmak için soba, kalorifer, gibi ısıtıcılara yaklaştırmayın. Soğuk ve rüzgârdan korunmak için eldiven kullanmaya özen gösterin, ancak nefes alamayan deri gibi eldivenlerden kaçının. Ellerinizin sıcak olması kan şekerinizi kontrol altında tutmada yardımcıdır.
KAN ŞEKERİNİZİ HEDEF ARALIKTA TUTUN
Cildinizde kuruluk veya çatlak oluşumu varsa kan şekerinizi hedefte tutmak önemlidir. Kan şekeriniz yükselirse, kesikler, yaralar ve açık yaraların iyileşmesi uzun sürebilir. Kan şekerinizi hedef aralıkta tutmak enfeksiyonları ve daha ciddi sorunları önlemede en önemli etkendir.”
VİDEO: 1 DAKİKADA 8 SORUYLA DİYABET RİSKİ