Bu anlamda son dönemde hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik ayak yaralarının tedavisinde önem kazandığını belirten Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı, tedavi detaylarını anlattı.
Hiperbarik oksijen tedavisi yara tedavilerinde süreyi kısaltıyor
Hiperbarik oksijen tedavisinde, basınçlandırılabilinen çelik bir kabin içerisinde, hastayı deniz seviyesindeki atmosferik basınçtan 2-3 kat daha fazla bir basınca maruz bırakarak yüzde 100 oksijen solutulması esasına dayandığını belirten Yahcı, bu sayede hedef dokularda azalmış olan oksijen miktarı kullanılan kabin basıncına bağlı olarak 20 kata kadar yükseltilebilirken, kontrolsüz diyabet sonucu meydana gelen diyabetik ayak ve spor yaralanmalarında iyileşme sürecini de büyük ölçüde kısalttığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti;
“Hiperbarik oksijen tedavisi; kronikleşen yaralarda ve özellikle zor iyileşen yaralarda kullanılıyor. Hiperbarik oksijen tedavi yönteminde basınç altında solunan saf oksijen, kandaki erimiş oksijen miktarını artırıyor ve kılcal damar dolaşımını da canlandırmak suretiyle iyileşmeyen yaralarda büyük oranda etkili olabiliyor.
Diyabetik ayak yaralarının tedavisi için yara içerisine epidermal büyüme faktörü, çeşitli yara örtüleri, hiperbarik oksijen tedavisi ve vakum destekli kapama gibi değişik tedavi yöntemlerinin her hasta için ayrı ayrı değerlendirilerek kullanılıyor. Bir hiperbarik oksijen tedavisi seansı, olguya göre değişmekle birlikte, genellikle 1,5 ile 2,5 saat arası sürüyor.
Hiperbarik oksijen tedavisinin hastalar üzerinde ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. En sık görülen yan etki basınç değişikliğinin kulak boşluğunda yaptığı etkidir. Bu durum tehlikeli olmayıp, basınç eşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyle önlenebilir.”dedi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.