Gebelikte fazla kilo alımının bir çok doğum riskini beraberinde getiriyor. Örneğin fazla kilo alımı gebelik tansiyonunu tetikleyebiliyor, erken doğuma neden olabiliyor. Gebelikte şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden oluyor ve iri bebek doğumu meydana gelebiliyor. Bununla birlikte doğum sonrasında da emzirme ile ilgili problemler meydana gelebiliyor. Bebekte şeker düşüklüğü ve ani bebek ölümü riski de ortaya çıkarabiliyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, gebelikte fazla kilo alımının bebeğin zekasını da etkileyebileceğini dikkat çekiyor.
Hamilelik boyunca çok fazla kilo almak, bebekle ve doğumla ilgili pek çok riski de beraberinde getiriyor. Fazla kilolar, gebelik tansiyonu ve gebelik şekerini olumsuz etkilediği gibi, erken doğum ve iri bebek riskini de arttırıyor, doğumdan sonra da emzirme ile ilgili bazı sorunlara neden olabiliyor. Hamilelik dönemindeki aşırı kilo alımının ayrıca bebekte şeker düşüklüğü ve ani bebek ölümü risklerini de artırdığı biliniyor.
Bebeğin zekasının olumsuz etkiliyor
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, hamilelikte alınan fazla kiloların bebeklerin zekasını da etkileyebileceğine dikkat çekti. Pittsburg ve British Colombia Üniversiteleri tarafından bu sene yayınlanan araştırmada, hamileliğinde çok fazla kilo alan kadınlarla hamilelik kilosu normal olan kadınların bebekleri 10 yıl boyunca takip edildi.
Bu takibin sonunda hamileliğinde çok kilo alan kadınların çocuklarının diğerlerine göre yüzde 3,2 oranında daha düşük IQ değerlerine sahip olduğu kanıtlandı. Bu çocukların aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin de, diğerlerine göre daha zayıf olduğu ortaya çıktı.
Dr. Ayça Kaya, hamilelikte aşırı kilo alımından kaçınmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı’
Paketli ve raf ömrü uzun yiyeceklerden kaçının.
Mevsiminde ve taze sebze meyveyi mutfağınızın baş tacı yapın.
Her öğüne yeteri kadar protein değeri yüksek gıda (yumurta, peynir, et, balık, süt, yoğurt, kurubaklagiller…) koymaya dikkat edin. Çünkü proteinler hem tokluk hissinin daha çabuk olmasını sağlar hem de daha uzun süre tok tutar.
Eve hazır yemek ısmarlamayın. Mümkün olduğu kadar kendi yemeklerinizi kendiniz pişirin.
Pastane mamullerinin birer yağ ve şeker deposu olduğunu unutmayın.
Kızartmaların ve yağlı yiyeceklerin birer kalori bombası olduğunun farkında olun. Yemeklerinize koyduğunuz yağlarda kısıtlamaya gidin. Örneğin 1 kg sebze yemeğinize 2 yemek kaşığı yağ koyun.
Akşam yemeğinden sonra hiç bir şey yemeyin.
Her gün mutlaka taze meyve ve yoğurt yemeyi alışkanlık haline getirin. Özellikle ikindi ara öğününde evde kendinize taze meyve ve yoğurtla meyveli yoğurtlar yapın.
Her gün mutlaka yürüyüş yapmaya dikkat edin. Özellikle açık havada bol oksijenli ortamlarda yapacağınız yürüyüşlerin kilo kontrolü açısından çok faydasını görürsünüz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.