İnsülin direncinin 12 belirtisi
Eğer insülin direnciniz varsa istediğiniz kadar uğraşın, yine de kilo veremezsiniz. Bu nedenle mutlaka bu ölçümü yaptırın. M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, insülin direnci ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
İnsülin direnci nedir
Bedensel fonksiyonların neredeyse tümü için gerekli enerjinin temel kaynağı olan şeker (diğer adıyla glukoz) vücuda karbonhidrat içeren besinlerle girer ve kan dolaşımına karışarak daima kullanıma hazır bir seviyede tutulur. Bazı besinler yenildikten sonra kan şekeri kısa sürede yükselip hızla düşüşe geçer. 'Yüksek Glisemik İndeksli' olarak sınıflandırılan bu besinler tüketildiğinde kan şekerindeki ani yükselişi normal seviyeye getirmek üzere pankreas ürettiği insülin miktarını artırır. Bu durumda kandaki insülin düzeyi normalin üzerine çıkar ve uzun süre yüksek seviyede seyreder.
'İnsülin direnci (hiperinsülinemi)' olarak bilinen bu metabolik bozukluk uzun dönemde pankreas bezinin yorulmasına ve diyabet gelişimine zemin hazırlarken diğer taraftan kan şekerindeki düşmeler de acıkma atakları ve tatlı krizlerine yol açar.
Dizginlenemeyen tatlı yeme isteği yağ depolarının giderek artmasına, insülin direnci de depolanan yağın erimemesine neden olur. Çabuk acıkma ve tatlı gıdalara düşkünlüğün bir diğer nedeni de hem uyku kalitesindeki bozukluk hem de aşırı strese bağlı vücudun kendi kortizon hormonundaki artışın beyindeki srotonin (mutluluk hormonu) seviyesini baskılamasıdır.
İnsülin direncinin belirtileri
- Hızlı ve aşırı kilo alma, kilo verememe
- Çabuk acıkma, tatlı krizleri
- Baş ağrısı
- Kendini enerjisiz hissetme, sabahları yorgun kalkma
- Sabırsızlık ve çabuk öfkelenme
- Yemeklerden sonra uyku basması
- Konsantrasyon ve algılama güçlüğü
- Horlama
- Uyku kalitesinin bozulması
- Soğuk terleme ve üşüme
- Baygınlık hissi
- Vücut direncinde azalma
Eğer kilo vermekte güçlük çekiyor veya zayıflayamıyorsanız, metabolik bir bozukluğunuz olup olmadığını öğrenmek üzere bir endokrinoloji uzmanına ve diyetisyene başvurabilirsiniz.