Pozitif bir ebeveynlik anlayışı, çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin daha yapıcı ve verimli olmasına yardımcı olur.
İşte daha pozitif bir ebeveynlik için dikkat etmeniz gereken 15 madde’
Siz çocuklarınızın rol modelisiniz’ Çocuğunuz, nasıl davranması gerektiğini öğrenebilmek için sizi izler. Siz, onun rol modelisiniz; ona rehberlik etmek için kendi davranışlarınız kullanın. Yaptıklarınız, genelde söylediklerinizden daha etkilidir.
Çocuğunuza ne hissettiğinizi söyleyin’ Davranışlarının sizi nasıl etkilediğini dürüstçe anlatın. Böylelikle kendi hislerini sizde görebilecek, tıpkı bir ayna gibi. Bunun adı empatidir ve çocuklar 3 yaşından itibaren empati kurmaya başlar.
İyi davranışlarını gözden kaçırmayın’ Yani çocuğunuz hoşunuza giden bir şekilde davrandığında, ona pozitif geri bildirim verin. Örneğin, “Ne kadar da düzenli oynuyorsun. Oyuncaklarını masanın üzerinde tutman çok hoşuma gidiyor” gibi.
‘Seni duyuyorum” Aktif bir şekilde dinlemek, küçük çocukların duyguları ile başa çıkmalarına yardımcı olmanın bir başka aracıdır. Sıklıkla üzülürler, özellikle de kendilerini sözcüklerle ifade edemediklerinde. Hissettiklerine dair tahminlerinizi tekrarladığınızda, gerginliklerinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Verdiğiniz sözleri tutun’ Anlaşmalarınıza sadık kalın. Verdiğiniz sözleri tuttuğunuzda, çocuğunuz iyi ya da kötü, size güvenmeyi ve saygı duymayı öğrenir.
Müdahale ederken seçici olun’ Çocuğunuzun yaptığı herhangi bir şeye müdahale etmeden önce, kendinize bunun gerçekten önemli olup olmadığını sorun. Talimatları, istekleri ve olumsuz geri bildirimleri minimumda tutarak, çatışma ve kötü hisler yaratacak olasılıkları azaltmış olursunuz.
Sızlanmalara karşı güçlü kalın’ Çocuklar, sinir bozucu olmak istemez. Bir şey için sızlandıklarında pes ederek, onları daha fazla yapmaları için eğitmiş oluruz – niyetimiz bu olmasa da. ‘Hayır’, hayır demektir; tabii ki gerçekten kastetmediğiniz sürece söylememeniz gerekiyor.
Basit ve olumlu bir şekilde konuşun’ Basit ifadelerle açık ve net talimatlar verdiğinizde, çocuğunuz ondan beklenileni anlar. Çocuklar, talimatları pozitif bir şekilde duyduklarında, düşüncelerini doğru yöne daha rahat bir şekilde yönlendirir.
Sorumluluklar ve sonuçlar’ Çocuğunuz büyüdükçe, kendi davranışları söz konusu olduğunda daha fazla sorumluluk almasına izin vererek ona bu davranışların doğal sonuçlarını tecrübe etme fırsatını sağlayabilirsiniz.
Bir kez söyleyin ve devam edin’ Bunu size söyleyecek sosyal olgunluğu olmasa da çocuğunuzun sizi ne kadar dinlediğini tahmin bile edemezsiniz. Söylenmek, eleştirmek sıkıcı ve işe yaramıyor. Çocuğunuz nihayetinde sizi duymazdan gelecek ve neden öfkelendiğinizi merak etmeye başlayacak. İş birliği yapması için son bir şans daha vermek istediğinizde, ona işbirliği yapmamanın sonuçlarını hatırlatın ve üçten geriye doğru saymaya başlayın.
Çocuğunuzun kendini önemli hissetmesini sağlayın’ Çocuklar aileye katkıda bulunmaya bayılır. Ailesine yardım etmede kendi önemli rolünü oynayabilmesi için ona yapabileceği basit ev işlerini tanıtın. Böylelikle kendini önemli hissetmesine ve eve yardımcı olmanın getirdiği gururu yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.
Zorlu durumlara karşı hazırlıklı olun’ Çocuğunuzla ilgilenmenin ve yapmanız gerekenleri yapmanın güçlük çıkaracağı anlar olacak. Bu zorlu durumları önceden düşünürseniz, çocuğunuzun ihtiyaçları konusunda planlı hareket edebilirsiniz. Aktivitelerde değişiklik yapması gerektiği zaman 5 dakika önceden uyarın. Ona, neden işbirliğine ihtiyacınız olduğunu anlatın.
Mizah anlayışınızı koruyun’ Gerilimi ve olası çatışmaları önlemenin bir diğer yolu, mizah ve eğlence kullanmaktır. Ancak unutmayın, çocuğunuzu rencide edecek mizah işe yaramaz. Ebeveynden gelen alay, çocukları kolaylıkla incitebilir. Mükemmel olan, ikinizi de güldürebilen mizahtır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.