“Proloterapi 20 ortopedik hastalıkta etkili olabilir”

Bel, boyun ağrıları, kireçlenme gibi kas ve eklem rahatsızlıklarının çok sayıda insanın ortak sorunu olduğunu belirten Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Demircioğlu, dejenere olan bağ, eklem, tendon ve yumuşak dokunun düzeltilmesinde proloterapi yönteminin etkili olduğunu söylüyor.

Proloterapi, zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, hasarlanmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, ligament ve eklemlere hücre ve doku yenileyici ile tahriş edici çözeltilerin enjeksiyonu ile yapılan bir tedavi.

Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, proloterapi iye dokuların yenilenmesini ve eski gücüne kavuşmasını hedeflediklerini söyledi.

SEANS HASTAYA GÖRE BELİRLENİYOR

Hastanın yaşı, kilosu ve hastalığın süresi, hasarın büyüklüğü ve derecesi, diyabet, hipotiroidi, metabolik sendrom, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi ilave problemlerin olmasının iyileşme süresini uzattığını belirten Demircioğlu, “Bazı hastalar için 4-6 seans yeterliyken bazı hastalar 1-2 seansta anlamlı düzelmeler göstermektedir. Bazı hastalarda ise olumlu sonuç almak için 8-10 seanslık uygulamalar gerekebilir. Seans süreleri ise enjeksiyon bölgesinin büyüklüğüyle belirlenmektedir” dedi.  

“HASTANIN KENDİ KANINDAN DA YAPILABİLİR”

“Hastadan alınan kanın işleme sokulması sonucu ile elde edilen PRP (kök hücre) veya CGF (konsantre büyüme faktörü) solüsyonu kullanarak da proloterapi yapılabilmektedir. Proloterapi ile diz eklemine, eklemlere PRP uygulaması tek noktada yapılır, enjeksiyona göre PRP'yi bütün diz eklemine yayarak etkisini artırmak mümkündür. Proloterapi sonrasında hastaya özel egzersiz programı uygulanmaktadır. D vitamini yetersizliği varsa, tedavinin etkinliğini artırmak için mutlaka takviye yapılmalıdır. Hastalara uygulanan ilk seanstan 3 hafta sonra klinik düzelmeler görülmeye başlamaktadır. Bazen birkaç seans uygulama sonrası da iyileşme görülebilmektedir” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, proloterapinin uygulanabildiği sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:

“PROLOTERAPİ PEK ÇOK HASTALIKTA UYGULANABİLİR”

1. Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı.
2. Kas ve tendonların işlev yapamadığı hastalıklar.
3. Tendon ve bağlarda görülen uzun süreli ağrılar.
4. Yumuşak doku ödemi (bursit) ve kireçlenmeler.
5. Boyun kaynaklı baş ağrıları.
6. Bel ağrıları, fıtık ve kireçlenme.
7. Boyun ağrıları, sırt ağrıları fıtık ve kireçlenme.
8. Omurgada, göğüs kafesinde ve kaburgalarda geçmeyen kas ve bağlarda ağrıları.
9. Topuk dikeni ve taban kasında gerilmede.
10. Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar.
11. Kuyruk sokumu ağrısı.
12. Osteitis pubis.
13. Menüsküs yıpranmaları.
14. Diz ağrıları.
15. Tenisçi ve golfçü dirseği.
16. Bel kayması.
17. Karpal tünel sendromu.
18. Kemik dokusunun yetersiz kanlanması nedeniyle hasar görmesinde.
19. Donuk omuz.
20. Omuz sıkışma sendromu.

Benzer Videolar