Üzücü gerçekle rahat yürüyemez, en hafif bir şeyi bile kaldıramaz ya da parmaklarımızla bir şeyi kavrayamaz hale gelince yüzleşiyoruz. Eklemlerimiz sağlıklı olduğu sürece vücudumuz hareket eder, yaralanma ya da sağlığımızı etkileyen bir durum ortaya çıktığı zaman yaşam tarzımıza zarar görür. Eklem problemleri genellikle sertlik, hassasiyet ve esneklik kaybı ile başlar. Eğer tedavi edilmezse, giderek ağrılar artar. Bu duruma gelindiğinde genellikle tedavi için ağrı kesici ilaçlar, anti-inflamatuar ilaçlar, kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi ve ameliyat gibi çarelere başvururlar. Romatem Fizik tedavide uygulanan en etkili tedavilerden birisi de ozon tedavisidir.
Ozon nedir?
Ozon, atmosferin üst tabakasında bulunan, güneş ışınlarının sağlığımıza verdiği zararları yok etmek için kullanılan, 3 oksijen atomundan oluşan renksiz bir gazdır. Tıpta kullanılan ozon gazı ise özel jeneratörler aracılığıyla medikal oksijenden elde edilir. Deniz kenarında ve yüksek yerlerde de hissedebileceğiniz kendine has karakteristik bir kokusu bulunur.
Atmosferin dış tabakalarından bulunan ozon tabakası, Güneş’ten gelen morötesi ışınları olan UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınları engeller. Bu nedenle ozon tabakasının insan sağlığı açısından hayati bir önemi vardır. Ayrıca doğayı temizler ve mikropları yok eder. Bu nedenle genellikle içme suları, havuzlar, hastaneler, ameliyathaneler ve hastane araç gereçleri ozon kullanılarak dezenfekte edilir.
Ozon tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler?
Düşük seviyede ve kontrollü olarak vücuda uygulanan ozon, antibiyotik etkisi göstererek vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak dozun iyi ayarlanması ve vücuda kontrollü bir şekilde verilmesi gerekir. Aksi takdirde çok ciddi zararı dokunur. Bu nedenle ozon tedavisinin mutlaka alanında uzman kişiler tarafından sağlık kuruluşunda uygulanması gerekir.
Ozon tedavisinin tıpta ortak kullanım alanları nelerdir?
Romatem Fizik tedavide ozon tedavisi çok sayıda rahatsızlık için kullanılabilmektedir. Bunların arasında osteoartrit, yırtık tendonlar, TME sendromu, topuk dikeni, dejeneratif artritik eklemlerde, dejeneratif diskler, hasarlı doku, ligamentler, kronik boyun ve sırt ağrısı, rotator manşet yaralanmaları, omuz ve dirsek ağrısı sayılabilir. Ayrıca diyabet, hipertansiyon, bağırsak rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar, kronik yorgunluk, depresyon ve çok sayıda cilt rahatsızlığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Yeni doğan bebekten ileri yaşlardaki hastalara kadar her yaştan hastaya güvenle uygulanabilmektedir. Ozon tedavisi, medikal tedavilerin yanı sıra destek tedavi olarak uygulanan bir yöntemdir.
Ozon tedavisinin vücuda sağladığı faydalar nelerdir?
Ozon tedavisi iyileştirmek için vücudun ihtiyacı olan besinleri sağlar. Ozon tedavisinin 5 temel özelliği bulunmaktadır:
Ozon tedavisi anormal olan her şeye müdahale ettiğinden bağışıklık sistemini düzenler. Düşük ya da yüksek bağışıklık sisteminin normale dönmesini sağlar.
Ozon iyileşme süreci için her zaman gerekli olan oksijenin artışını sağlayarak uyarır.
Ozon dolaşımı artırarak iltihabı azaltır. Bu sorunlu bölgelere artan kan akışı tarafından sağlanır.
Ozon stimülasyon artırır ve verimli oksijen kaynağı ile mitokondriyi besler. Medikal ozon tedavisine benzer kullanımları vardır. Düzenli C vitamini takviyesi alarak mitokondriyal stimülasyonu daha etkili hale getirebilir.
Ozon ayrıca enfeksiyon ve inflamasyona karşı savunma geliştiren güçlü antioksidanlar sağlar.
Ozon tedavisi vücuda nasıl etki eder?
Medikal ozon tedavisi üç aşamalı bir süreçtir. İlk adım, ağrılı alana doğrudan bütünsel ve anti-inflamatuar ilaçlar uygulamaktır. Bu şişliği indirip dolaşım artırmaya yardımcı olmak için yapılır. Eğer bu uygulama rahatsızlığı gidermek için yeterli olursa sadece ilk adım tedavi için yeterli olur. Daha sonra aynı bölgeye iyileşme sürecini hızlandırmak vitamin tedavisi uygulanır. Bu adım güçlendirmeye yardımcı olmak ve oluşan baskıları ortadan kaldırarak eklemlerin güçlenmesini sağlamak için yapılır. Son adımda kontrollü dozlarda ozon uygulanarak rahatsızlığın tedavisi tamamlanır. Ozon tedavisi rahatsızlığın iyileşmesine yardımcı olur ve iyileşme süreci tamamlamak için yeterli dolaşımı sağlar.
Spor kazaları, yaralanmalar, yaşlılık ya da hafif düzeyde kalıtımsal sorunlardan kaynaklanan eklem rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Medikal ozon tedavisi hareket kısıtlılığına ve ağrıya neden olan sorunlar için alternatif bir tedavi imkanı sunar.
Ozon tedavisi nasıl uygulanır?
Ozon tedavisinin uygulama yöntemleri rahatsızlığın türüne ve kişiye göre farklılık gösterir. Yetişkinlerde genellikle majör ozon tedavisi uygulanır.
Majör ozon tedavisi: Bu tedavide ozon hastanın kanına enjekte edilir. Öncellikle ozon jeneratörü aracılığı ile medikal oksijenden ozon elde edilir. Üretilen ozon, hastadan alınan belli bir miktarda kanla birleştirerek tekrar hastaya enjekte edilir. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika içinde tamamlanır ve hastalığın türüne göre değişse de genellikle haftada 2 seans olarak uygulanır.
Rektal ozon tedavisi: Daha çok çocuklarda, damar yoluna girilemeyen hastalarda ve bağırsak hastalarında tercih edilen bir yöntemdir.
Minör ozon tedavisi: Genellikle alerjik hastalıklarda uygulanır. Damardan çok az miktarda alınan kan ozon ile birleştirilerek kalça ya da koldan tekrar vücuda enjekte edilir.
Lokal ozon tedavisi: Bu uygulamada ağrıyan ya da tedavi edilecek bölgeye direkt olarak ozon enjekte edilir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.